stoppen-met-roken

Stoppen met roken is voor veel rokers erg gemakkelijk, echter gestopt blijven is een stuk grotere uitdaging. Zo zijn er vele rokers die wel eens gestopt zijn, helaas zijn er veel van deze stoppers (+/- 75%) snel weer aan het roken geslagen. Wil jij stoppen met roken en wil je dit voor altijd volhouden? Lees dan dit artikel, zodat jij alle informatie op zak zult hebben om een stuk gezonder en rijker te leven.

Voordelen stoppen met roken

Stoppen met roken heeft erg veel voordelen, echter zijn lang niet al de voordelen bekend bij rokers. Al weten de meeste mensen wel snel een aantal voordelen te noemen, zo zijn een beter conditie, meer geld overhouden en betere seks hebben de meest bekendste voordelen. Als jij op de hoogte bent van de meeste voordelen, dan weet jij waarvoor je stopt met roken en welke positieve gevolgen dit heeft. Het zal dan ook makkelijker voor je zijn om gestopt te blijven, daar je natuurlijk niet wilt dat alle positieve gevolgen teniet gedaan worden door die ene sigaret.

12 voordelen van stoppen met roken:

Een beter seksleven
Jazeker, je leest het goed! Door te stoppen met roken, zal je seksleven een stuk beter worden. Doordat je bloed beter zal stomen, zal je op bepaalde plaatsen gevoeliger zijn. Tevens is het zo dat mannen een sterkere erectie krijgen als ze gestopt zijn. Tevens neemt de kans op erectiestoornissen af! Vrouwen zullen het voordeel krijgen dat hun orgasmes heftiger zullen zijn en makkelijker opgewekt kunnen worden.

Wist je dat mensen die niet roken, vaker seks hebben? Waarschijnlijk door er gezonder uit te zien en beter te ruiken, hebben niet rokers 3 keer zo vaak seks dan rokers.

Veel geld besparen
Door te stoppen met roken zul je erg veel geld besparen. Door de extreem hoge belasting die op rookwaar geheven wordt in Nederland, is roken een erg dure aangelegenheid. Reken eens uit hoeveel geld jij kwijt bent per jaar aan het roken, niet schrikken van het bedrag! Om je een indicatie te geven: Uitgaande van het roken van 1 pakje sigaretten/ 19 sigaretten per dag, a € 6,00. Dit is €6,00 x 365 dagen = € 2190,00 op jaarbasis. Dit bedrag staat voor vele mensen in Nederland gelijk aan een leuk maandsalaris!

Minder last van stress hebben
Uit onderzoek is er gebleken dat mensen die geen tabak gebruiken veel minder last hebben van angststoornissen, depressies en stress in het algemeen. Rokers denken wel eens dat een sigaret ontstrest, dit is echter niet zo. Ja voor de roker is het een tijdelijke ontstressing, echter zul je altijd een hoger stress niveau hebben als een niet roker. Als roker heb je namelijk tot 70% meer kans op angststoornissen of depressies. Bron: www.ikwilstoppenmetroken.nu

Betere conditie
Een betere conditie en makkelijker kunnen ademen zijn voordelen van stoppen met roken die je al snel zult merken als je gestopt bent. Binnen drie maanden zal je meer energie overhouden, zo zal je langer kunnen bewegen en is intensief bewegen een stuk gemakkelijker. Het is zelfs zo dat je binnen negen maanden 10% meer longinhoud hebt, vergeleken met iemand die door rookt.

Als je onder de 40 jaar oud bent, zul je niet zo snel merken dat je conditie een stuk minder is door het roken. Misschien merk je het pas als je een lang stuk moet rennen of een hoge trap dient te beklimmen, dat je conditie een stuk minder is geworden. Echter als je ouder wordt, zal je conditie automatische achteruit gaan. Dit betekend dus voor rokers, dat in plaats van hardlopen, normaal lopen al erg zwaar kan zijn. Bedenk dan ook goed dat de voordelen van een betere conditie enorm zijn op latere leeftijd.

Gezonder zijn en een mooier gebit hebben
Door de sigaretten op te geven zal jouw immuunsysteem een boost krijgen. Hierdoor zal je niet zo snel last hebben van de griep, oververmoeidheid en hoofdpijn. Natuurlijk zul je ook een stuk minder kans hebben om verschillende erge ziektes te krijgen.
Ook zal je wittere tanden krijgen. Door tabak producten te gebruiken worden je tanden geel, tevens heeft het een slechte uitwerking op de gezondheid van je tandvlees en zal je meer last hebben van tandplak. Binnen enkele weken nadat je tabak vaarwel hebt gezegd, zal jouw gebit aanzienlijker gezonder zijn. Je zult hierdoor niet alleen aantrekkelijker worden, je tandartsrekening zal tevens een stuk minder hoog zijn.

Een frissere adem en lekkerder ruiken
Het roken van tabak brengt een penetrante geur met zich mee. Deze geur wordt door veel rokers niet als vervelend gezien. Echter veel mensen die niet roken, vinden sigaretten rook erg stinken. Vaak is het al vanaf een afstand te ruiken. Door te stoppen met roken, zal je binnen een dag al betere adem hebben, tevens zullen je kleding een stuk minder stinken.

Beter gehumeurd
De eerste dagen of zelfs weken dat je gestopt bent, kan het zo zijn dat je humeur een stuk achter uit gaat. Echter als de meeste bijwerkingen afgelopen zijn, dan zal je humeur een stuk beter zijn.

Je bent aantrekkelijker als je stopt
Al lieten de reclames op tv het vroeger zo voorkomen dat roken stoer was en dat men er aantrekkelijker door zou worden. In werkelijkheid blijkt dat mensen die niet roken een stuk aantrekkelijker gevonden worden. Dit is eigenlijk erg vanzelfsprekend! Denk maar eens bij jezelf na! Vindt jij iemand aantrekkelijker met witte of gele tanden? Iemand die een gave huid heeft of er ongezond grauw uit ziet. Iemand die gezond verzorgd haar heeft of ongezond kalend is? Iemand met die huid vol rimpels en plooien of iemand met een strakke huid? Door voor jezelf deze vragen te beantwoorden, kun je zelf tot de conclusie komen of niet rokers aantrekkelijker zijn.

Je bent Vruchtbaarder als niet roker
Als niet roker zul je minder problemen hebben om zwanger te raken. Niet rokende mannen hebben in het algemeen een stuk beter sperma. Stoppen met roken zal er voor zorgen dat de kans een stuk groter is om geboorte te geven aan een gezond kind. Er staat in Nederland niet voor niets op de verpakking van rookwaar dat roken de vruchtbaarheid verminderd. Door te stoppen zal de vruchtbaarheid van de man en de vrouw weer richting normaal gaan.

Een betere smaak hebben
Doordat rokers iedere dag honderden giftige chemicaliën inademen, zul je na het stoppen merken dat je reuk en smaak beter wordt. Doordat je reuk beter wordt, zal direct je smaak beter worden. Weet je hoe verschillend je favoriete gerecht smaakt als je de griep hebt? Dan weet je een beetje hoe het reuk en smaak vermogen van een roker is, vergeleken bij een niet roker.

Verleng het leven van de mensen om je heen
Jij kiest er zelf voor om te roken en de risico’s die hier aan vast zitten. Echter jouw naasten kiezen hier niet voor! Er zijn jaarlijks honderden sterfgevallen van mensen die sterven aan longkanker, puur door het feit dat ze in de rook van een ander leefde. Zo zijn er tienduizenden gevallen van kinderen die last hebben van luchtwegaandoeningen, door het roken van de ouders!

De gezondheid- effecten door passief roken: zie RIVM

Samen leven met mensen die roken is dus erg ongezond. Echter is het voor kinderen nog ongezonder, daar kinderen waarvan de ouders roken, vaak zelf ook gaan roken. Roken wordt immers voorgedaan door de ouders en waarschijnlijk ook door andere mensen in hun omgeving. Het roken wordt dan ook door deze kinderen als normaal, goedgekeurd en gezellig gezien. Leg jij maar eens als rokend ouder overtuigend uit aan je kinderen, dat roken alleen maar nadelen heeft. ‘Helaas’ zal dit pas duidelijk overkomen als je vroegtijdig op je sterfbed ligt, door de gevolgen van roken. Jammer dat je kinderen dan waarschijnlijk ook al roken….

Sterfgevallen diverse aandoeningen niet rokers en rokers. Peiljaar 2012.

stoppen met roker ziektes

Percentages geven het aandeel van roken aan de sterfte weer. Bron: RIVM

Verleng je eigen leven
Niet rokers leven gemiddeld een stuk langer dan rokers, dit is gewoon een feit. Natuurlijk zijn er ook mensen die oud worden terwijl ze roken en zijn er mensen die continu aan hun gezondheid werken, die vroegtijdig sterven. Er zijn qua gemiddelden echter grote verschillen te zien, tussen rokers en niet rokers.

Als je tabak aan de kant zet, is de kans op kanker na vijf jaar al met de helft gedaald! Bron: www.rokeninfo.nl

Zo gaat de helft van de mensen die lange tijd roken, vroegtijdig dood door ziektes die rokers gerelateerd zijn, zoals kanker, chronische bronchitis en hart- en vaatziekten. Het is zelfs zo dat mensen die op hun dertigste levensjaar stoppen met roken, gemiddeld tien jaar langer leven dan mensen die door blijven roken. Zelfs mensen van zestig jaar oud, kunnen gemiddeld drie jaar langer leven als ze stoppen met roken.

91% van alle nieuwe gevallen van longkanker komt door roken! Meer cijfers over roken en ziektes? Zie Nationaalkompas.nl

De bovenstaande voorbeelden van het leven verlengen is natuurlijk al mooi op zich. Echter naast dat het leven verlengd wordt, zal ook de kwaliteit van het leven beter zijn. Zo zal je minder kans op ernstige ziektes hebben, blijer, minder afhankelijk en energierijker zijn.

Wanneer je welke voordelen en bijverschijnselen ondervindt

Er zijn dus vele voordelen om te stoppen met roken en het is duidelijk dat het zelfs op hoge leeftijd loont om te stoppen. Nu je dit weet, kan ik je ook de beste tijd om te stoppen vertellen: Dat is nu! Er is altijd wel een excuus om niet nu direct te stoppen. Maar wist je dat je de meeste kans maakt als je nu direct stopt. Als je nu zal stoppen, kun je de onderstaande voordelen verwachten:

Na 20 minuten Ja, inderdaad binnen twintig minuten zal je al voordelen ondervinden van het stoppen. Je hartslag zal namelijk dalen, richting een normaal niveau.

Na twee uur Je bloeddruk en je hartslag zullen zover gedaald zijn, dat ze bijna normale waarden hebben. Je kunt merken dat de toppen van je vingers en je tenen warm aan beginnen te voelen.

Helaas zullen op dit tijdstip ook de ontwenningsverschijnselen van nicotine beginnen. Je eetlust kan toenemen, je kunt last krijgen van spanning, angst of frustratie. Tevens kun je te maken krijgen met slaperigheid of juist moeite hebben om in slaap te komen.

Na 1 dag/ 24 uur – Na 1 dag gestopt te zijn zal het risico op een hartaanval al verminderen. Natuurlijk zal het nog wat meer tijd nodig hebben om volledig te herstellen, echter het begin is gemaakt!

Na 2 dagen/ 48 uur – Je vermogen om te ruiken en te proeven zal op dit moment toenemen volgens (clevelandsclinic)

Na 3 dagen – Je zult nu nog steeds last hebben van de afkickverschijnselen van nicotine. Rond deze tijd zul je er zelfs het meest last van hebben. Aan de andere kant is dit ook een pluspunt, de nicotine zal in deze tijd volledig uit je lichaam verdwenen zijn. Dat je lichaam graag weer nicotine wil hebben kun je merken door de volgende ontwenningsverschijnselen: Misselijkheid, krampen of hoofdpijn. Naast de lichamelijke bijverschijnselen, zul je ook psychische symptomen hebben. Daarom is het ook goed om jezelf te belonen, omdat je niet meer rookt. Dit kun je makkelijk doen, daar je geld overhoudt, wat je anders over de balk had gegooid voor rookwaar.

Na 1 tot 4 weken – Goed nieuws! Bij de meeste rokers stoppen de ontwenningsverschijnselen in deze periode, vaak is dit al na twee weken. Je bent dus door de moeilijkste periode heen! Naast dat deze periode positiever is, daar je geen of een stuk minder last hebt van de bijwerkingen. Zul je ook merken dat lichaamsbeweging makkelijker gaat. Zo zul je het met sporten langer moeten vol kunnen houden, waardoor je een stuk beter aan je conditie kan werken. Deze positieve bijverschijnselen komen doordat de bloedsomloop verbeterd is, de longfunctie is aanzienlijk verbeterd, waardoor het ademen een stuk gemakkelijker gaat.

Na 1 tot 9 maanden – Omdat je longen al een tijdje bezig zijn met herstellen, zullen functies die zorgen voor slijm afvoer zich sterk herstellen. Dit zou je kunnen merken door meer slijm afvoer vanuit de longen, hoesten en kortademigheid zal verminderen. Tevens zul je een stuk minder kans hebben op infecties aan de luchtwegen.

Na 1 jaar – Yes, al weer 1 jaar gestopt! Dit is natuurlijk een mijlpaal, niet alleen in tijd maar ook qua verkregen voordelen. Zo zul je nu vijftig procent minder kans hebben op hart- en vaatziekten ten opzichte van toen je nog wel rookte. Het niet meer roken is nu vanzelfsprekend en de kans dat je weer zal gaan roken is nu erg verkleind.

Na 2 jaar – Heb je een overlijdensrisicoverzekering? Dan betaal je als roker misschien wel het dubbele als een niet roker! Als je langer dan twee jaar gestopt bent met roken, dan kun je een flinke korting op je verzekeringskosten verwachten, het is dan ook verstandig om je polis onder de loep te nemen en eventueel over te stappen. Dit artikel op de website van independer.nl gaat verder in op dit onderwerp.

Na 5 jaar – Door het verbranden van tabak komen er diverse ernstige giftige stoffen vrij, door deze ook nog eens in te ademen loop je diverse risico’s. Echter na 5 jaar tot 15 jaar gestopt te zijn, zal de kans op een beroerte net zet zo groot zijn als een normaal persoon. Vrouwen die deze tijd gestopt zijn hebben nu net zo veel kans op diabetes dan niet rokers.

Na 10 jaar – Meer dan 90 procent van de kanker gevallen zijn toe te schrijven aan roken. Door tien jaar gestopt te zijn met roken, heb je het voor elkaar gekregen om het risico op longkanker met 50 procent te verminderen, als je een gemiddelde roker was (1 pakje sigaretten per dag). Tevens heb je een stuk minder kans op andere vormen van kanker en is de kans op diabetes voor mannen en vrouwen die zo lang gestopt zijn, het zelfde als mensen die nooit gerookt hebben.

Na 13 jaar – De gemiddelde roker verliest in zijn leven gemiddeld 5,8 tanden meer dan een niet roker. Na dertien jaar niet roken, is het risico op tandverlies gelijk geworden aan een niet roker. Bron: whyquit.com

Na 15 jaar gestopt te zijn – Pas na 15 jaar gestopt te zijn zal het risico op hart- en vaatziekten terug gebracht zijn naar het niveau van iemand die nog nooit heeft gerookt. Tevens zul je nu geen verhoogd risico meer hebben voor een hele scala aan ziektes/ gezondheidsproblemen. Je kunt hier denken aan, hartritmestoornissen, infecties van het hart en een hart aanval.
Stoppen met roken tips

Jij weet nu waarom stoppen met roken jouw leven enorm kan verbeteren en verlengen. Nu dien je echter alleen nog te stoppen. Dit is voor veel mensen niet makkelijk, gemiddeld heeft men er drie stoppogingen voor nodig, om daadwerkelijk te stoppen. Op de pagina stoppen met roken tips, kun je meer informatie vinden over het stoppen met roken.

De gevolgen van stoppen met roken zijn enorm groot

Zoals je kon lezen zijn de gevolgen van stoppen met roken erg groot. Stoppen met roken heeft dan ook vele voordelen, zelfs zoveel dat ze niet allemaal in dit artikel genoemd worden. Wil je alle effecten, symptomen en bijverschijnselen weten van stoppen met roken? Dan kun je terecht op onderstaande websites. Op al deze websites is nuttige informatie te vinden over het onderwerp stoppen met roken.

  1. https://www.trimbos.nl
  2. http://www.kwf.nl
  3. http://www.nederlandstopt.nu/
  4. http://www.partnershipstopmetroken.nl/
  5. http://www.gezondheidsplein.nl
  6. http://www.gezondheidsnet.nl
  7. http://www.ikstop.nl/
  8. https://thuisarts.nl
  9. http://stoppenmetroken.startpagina.nl/
  10. https://www.loketgezondleven.nl