Elke roker komt op een punt dat hij of zij eigenlijk liever wil stoppen met roken, alleen is dat nog niet zo gemakkelijk. Om te stoppen heb je een sterke motivatie nodig. Op deze pagina willen we je helpen door wat methodes op een rij te zetten en geven we een aantal tips om het stoppen te vergemakkelijken. Hopelijk helpt het ook jou om succesvol te stoppen met roken!
Stoppen met roken is lastig maar heeft zeker ook voordelen. Zo ga je er veel beter uit zien omdat je doorbloeding verbetert zodra je bent gestopt. Na enkele dagen is de koolmonoxide uit je lichaam en zul je merken dat je makkelijker ademt en meer energie hebt. Na een paar maanden is zelfs je longfunctie met 10% verbeterd. En misschien wel een van de belangrijkste redenen, het is gebleken dat rokers die voor hun 50e jaar stoppen maar liefst 90% minder kans op longkanker hebben.
Zet voor jezelf eens op een rijtje waarom je wilt stoppen met roken en hang dit lijstje op ter ondersteuning als je het even moeilijk hebt. Ga ook eens na in welke situaties je het liefst rookt en probeer daar het roken te vervangen voor iets anders. (Bijvoorbeeld eet een appel na het eten in plaats van een sigaretje opsteken). Als je niet meer rookt zal je dat veel geld besparen. Stop het geld dat je normaal aan een pakje sigaretten of shag uit zou geven wekelijks in een pot en beloon jezelf door iets leuks te kopen of te gaan doen als je bijvoorbeeld 4 weken bent gestopt.
Dat roken slecht is voor je gezondheid weten we wel maar wist je dat roken ook slecht is voor je gebit? Je krijgt er een slechte adem door, je tanden kunnen vergelen en uiteindelijk kan roken tot tandvleesontstekingen lijden. Stop dus vandaag nog gewoon met roken en neem een kauwgommetje in plaats van die sigaret!
Stoppen met roken door hypnose
Het klinkt allemaal wat zweverig maar je kunt echt stoppen met roken door onder hypnose te gaan. In hypnose word je onderbewustzijn aangesproken en dat is nu juist het deel van jouw lichaam dat er voor zorgt dat je wel of niet rookt. Denk maar eens aan dat sigaretje ’s morgens bij de koffie of in gestreste momenten, pak je die wel bewust? Nee die pak je onderbewustzijn, dus daar kun je ook het best beginnen! Tijdens een hypnose sessie word er tot je onderbewustzijn gesproken en word dit patroon omgezet. Je zult merken dat je ineens niet meer naar die sigaret grijpt als het moeilijk word. Ook helpt hypnotherapie erg goed tegen de ontwenningsverschijnselen. Hypnose is dus zeker een goede manier om definitief te stoppen met roken!
Stoppen met roken door acupunctuur
Wanneer je wilt stoppen met roken en je hebt veel last van ontwenningsverschijnselen dan kan acupunctuur je hier bij helpen. Wanneer de nicotinebehoefte niet meer word aangevuld ontstaan de ontwenningsverschijnselen. Dit onbehagelijke gevoel wat steeds sterker lijkt te worden kan leiden tot onder andere slapeloosheid en eet aanvallen. Het zogenoemde snaaien. Acupunctuur kan je helpen de verschijnselen tegen te gaan zodat stoppen makkelijker gaat. De wetenschap dat je na een paar weken lichte ontwenningsproblemen helemaal van het roken af bent, geeft je extra kracht om door te gaan. Acupunctuur kan er zelfs voor zorgen dat je de smaak van een sigaret weer vies vind. Steek je er dus wel eentje op dan zul je hem snel weer uit maken!
stoppen met roken door lasertherapie
Het succespercentage om te stoppen met roken is bij lasertherapie 20% hoger als stoppen op eigen kracht! Lasertherapie is een moderne vorm van acupunctuur. Ook hier worden naalden gebruikt maar bij lasertherapie word gebruik gemaakt van een pijnloze softlaser. De laserpen word op tientallen punten op het lichaam gericht waardoor endorfines vrij komen. Deze hormonen onderdrukken in de eerste plaat de pijn maar zijn ook medeverantwoordelijk voor het ontstaan van het gelukzalige gevoel. Endorfines verminderen de trek in een sigaret en verminderen de stress momenten. Laser therapie is dus pijnloos en geeft je een snel resultaat. Deze, nog vrij nieuwe methode, valt onder alternatieve geneeswijzen dus informeer eens of je het vergoedt krijgt van de zorgverzekering. Dan kun je misschien morgen al stoppen met roken!
Lees een boek om te stoppen
Over stoppen met roken zijn er diverse boeken geschreven. Stuk voor stuk goede boeken als je het zelf wilt doen. Zogenaamde zelfstudie boeken. Ze ondersteunen je waar nodig en geven je tips hoe je het beste om kunt gaan met stressvolle momenten waarin je eigenlijk liever weer die peuk opsteekt. Ieder boek heeft zijn eigen denkwijze en methodes, lees dus eerst eens wat recensies om te bepalen welke methode er nu eigenlijk bij jou past. Daarnaast geven de zelfstudie boeken je vaak een uitleg wat roken met je lichaam doet en waarom jij rookt. Op deze manier krijg je een duidelijk inzicht in jouw rookpatroon en wat de nicotine nu eigenlijk met je doet. Dit kan zeer zeker een motivatie zijn om te stoppen. Het voordeel van stoppen met roken door middel van een zelfstudie boek is dat je het in jouw eigen tempo kunt doen, wanneer je wilt en hoe je het wilt.
Hulp bij stoppen met roken
Als je echt wilt stoppen met roken is er altijd hulp. Of je nu kiest voor hulp door middel van een zelfstudie boek of hulp vraagt aan een deskundige, er is altijd een manier die bij jou past. Alleen je zult hem wel moeten vinden en vooral je zult de stap moeten nemen om hulp te vragen. Hulp bij stoppen met roken kan uit verschillende methodes bestaan. Zo zijn er de Hypnose therapie of kun je acupunctuur toe passen. Maar ook de besproken lasertherapie is een manier om te stoppen. Maar de grootste motivatie moet je in jezelf vinden en daar kan bijvoorbeeld ook een goed gesprek met een deskundige bij helpen. Met hulp kan iedereen stoppen met roken, dus ook jij !
Hoe stoppen met roken
Roken word niet voor niets ene verslaving genoemd. Je raakt gewend aan de nicotine in je lichaam wat zorgt voor een lichamelijke verslaving. Maar ook de gewoonte om te roken geeft je een geestelijke verslaving. Stoppen met roken is dus nog niet zo gemakkelijk. Bij alledaagse bezigheden ben je gewent een sigaret op te steken en deze gewoonte moet je door breken. Dit kun je zelf doen ook maar kan ook met professionele hulp. Hoe je dus gaat stoppen met roken is precies wat jou ligt. Waar de een behoefte heeft aan professioneel hulp kan een ander het prima zelf aan. De eerste stap is accepteren dat het een verslaving is en dat je er vanaf wilt. Dan ben je al op de goede weg. De rest volgt dan niet vanzelf maar je hebt het juiste pad ingeslagen.
Beste manier om te stoppen met roken
Er is geen algemene beste manier om te stoppen met roken. Waar het voor de een prima werkt met een boek kan de ander veel meer steun hebben aan een deskundige of therapie. De beste manier om te stoppen met roken bestaat gewoon niet. Ook kan het best zo zijn dat je met een methode begint die je eigenlijk helemaal niet ligt of waar je geen baat bij hebt. Schroom dan niet om een andere methode te proberen, dat is helemaal niet erg! Als je echt wilt stoppen dan kan dat, en misschien niet in één keer maar uiteindelijk zal het ook jou lukken om af te komen van die vervelende, dure sigaret. In ieder geval zal het je veel geld besparen als je bent gestopt die je weer kunt gebruiken voor leuke dingen want ook je energie zal omhoog gaan als je niet telkens die sigaret meer op steekt. Dat zijn al twee dingen die mooi zijn mee genomen toch !?
Medicijnen stoppen met roken
Wondermiddelen bestaan niet, maar medicijnen kunnen je wel helpen om succesvol te stoppen met roken. Jouw motivatie blijft wel altijd nog het belangrijkste, maar medicijnen verhogen wel de kans dat het stoppen slaagt. Medicijnen zijn verkrijgbaar in verschillende Nicotinevervangers. Er zijn pleisters, mondspray, tabletten en kauwgom. Rook je maar een paar sigaretten per dag dan worden medicijnen niet aangeraden, maar rook je toch wel tien sigaretten of meer op een dag dan is het wellicht verstandig om eens na te denken over te stoppen met hulp van nicotinevervangers. Stoppen met alleen nicotinevervangers kan, maar men raad aan om daarnaast ook begeleiding te zoeken. De kans op slagen word dan twee keer zo groot. Nicotinevervangers zijn zonder doktersrecept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Daarnaast zijn er nog andere medicijnen in tabletvorm maar helaas hebben deze ook de nodige bijwerkingen zoals misselijkheid, hoofdpijn en zelfs slaapstoornissen. Tevens zijn niet alle medicijnen voor iedereen geschikt, ben je bijvoorbeeld zwanger dan kun je enkele al niet gebruiken, maar dan is wellicht de baby die je verwacht al genoeg motivatie om te stoppen en ook nog eens kosteloos!
Cold Turkey stoppen met roken
De cold turkey methode is eigenlijk niets anders dan van de ene dag op de andere helemaal te stoppen met roken. Je gaat niet afbouwen maar stopt ineens met alles. Sigaretten in de prullenbak en ga ervoor. Bij de meeste manieren van stoppen met roken s er eigenlijk sprake van cold turkey. Immers het is niet de bedoeling dat je nog een sigaret opsteekt nadat je bent begonnen met een therapie. Wel kun je bij de cold turkey methode kiezen voor hulpmiddelen als nicotine pleisters om de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Om een keer te stoppen met roken door middel van de cold turkey methode dien je wel gemotiveerd te zijn en vooral goed voorbereid op de ontwenningsverschijnselen die zich de eerste periode na het stoppen met roken, zullen voordoen. Als je wilt stoppen met deze methode kun je dat vandaag doen, maar je kunt ook beslissen om het morgenochtend te doen of misschien wel als je pakje sigaretten leeg is. Alleen gestopt is gestopt!
Stoppen met roken pleisters
We hebben ze al even eerder genoemd, de nicotinepleisters. Met behulp van pleisters kun je ook zelf een poging doen om te stoppen met roken. De nicotinepleisters geven de hele dag door een gelijkmatige hoeveelheid nicotine af aan je lichaam. Een pleister draag je gemiddeld tussen de 16 en 24 uur per dag, afhankelijk van het type. De zin in een sigaret word door de pleister afgenomen, wel hebben sommige mensen last van bijwerkingen als huidirritatie of slapeloosheid. Pleisters zijn er op de markt van verschillende fabrikanten, met ieder hun eigen werkwijze. Het is daarom belangrijk om je van te voren goed te laten informeren of in te lezen zodat je een pleister kiest die bij je past.
Als je de pleister draagt komt het gelijkmatig wat nicotine vrij die door de huid in je bloed trekt. Je lichaam heeft het idee dat je nog niet helemaal gestopt bent en geeft minder ontwenningsverschijnselen. De pleisters zijn er in verschillende sterkte. Welke pleister bij jou past is ook afhankelijk van hoeveel je gewend was te roken. Rookte je bijvoorbeeld 1 pakje sigaretten per dag dan word aangeraden om met pleisters van 21 mg te beginnen en dit dan langzaam af te bouwen.
Cursus stoppen met roken
Heb je geprobeerd om zelf te stoppen maar lukt het je niet? Dan kun je altijd nog overwegen om een cursus stoppen met roken te volgen. Wanneer je een cursus volgt zul je medecursisten treffen die net als jij maar één doel hebben, stoppen met roken! Zij weten hoe moeilijk het is om een gewoonte die je jarenlang hebt opgebouwd te doorbreken en hebben aan een enkel woord genoeg. Samen met de begeleiders ga je een poging doen om te stoppen met roken en een gezondere levensstijl op te bouwen. En als je het even moeilijk hebt is het een stok achter de deur om te weten dat je niet de enige bent. Als ware doe je het samen, dat is een erg prettig idee. Veel cursussen worden vergoed door de zorgverzekeraar, zelfs vanuit de basis verzekering. Inmiddels zijn er ruim tien duizenden mensen gestopt met roken door te beginnen met een cursus. Het is dus zeker de moeite waard om te proberen !